torsdag 18. desember 2008

På tide...

I dag er det faktisk akkurat et år siden det forrige innlegget jeg skrev, så nå er det virkelig på tide med et nytt et:-) Mitt nyttårsforsett får være å få denne bloggen på beina igjen. Siden jeg jobber på to skoler synes jeg en blogg kan være en fin måte å skrive litt om bøker jeg leser og kjøper inn, og andre mer generelle ting som gjelder begge bibliotekene.

For et par måneder siden kom det ut en bok av Suzanne Collins som heter Dødslekene (The Hunger Games) som jeg har lyst til å skrive litt om. Handlingen foregår i et tenkt samfunn i framtiden, i nasjonen Panem som ligger der Nord-Amerika en gang lå. Alt styres fra hovedstaden Capitol, som er omgitt av tolv distrikter hvor innbyggerne lever langt unna den velstanden de i hovedstaden har. Hvert år arrangerer myndighetene noen leker hvor en gutt og en jente mellom tolv og atten fra hvert distrikt trekkes ut til å delta. Lekene sendes på TV, og går ut på å kjempe for å overleve, for den ene som står igjen til slutt er vinneren. Leseren får oppleve dette gjennom øynene på en 16 år gammel jente, Katniss, fra det fattigste distriktet.

”Dødslekene” er uhyre spennende, brutal, trist og fin på samme tid. Jeg klarte ikke å legge den fra meg, selv om jeg av og til hadde lyst, og leste mens jeg gikk inni mellom:-). Det er lenge siden jeg har lest en bok som vekket så mye følelser og engasjement både for personene i handlingen, og for det samfunnet de lever i. Det kan trekkes paralleller fra samfunnet som beskrives, til dagens reality-serier og nyhetsvinklinger, selv om vi heldigvis ikke er helt der ennå.